Olemme päättäneet lähinnä ekologisista syistä toteuttaa talon lämmityksen maalämmöllä. Tietysti jatkossa tulevat pienen sähkölaskut vaikuttivat asiaan. Alueella ei ole kaukolämpöä ja sähkölämmitys ei tule kysymykseen. Vaihtoehdoiksi lähinnä jäivät öljy, pelletti, vesi-ilmalämpöpumppu ja maalämpö.

Öljylämmitystä ei kukaan enää nykypäivänä taloonsa laita... Hinnat vaan nousevat koko ajan. Ne joilla öljylämmitys talossaan on vaihtavat vauhdilla sitä muihin vaihtoehtoihin (tietysti valtion tuki auttaa asiaa).

Pellettilämmitystä varten tarvitsisi jonkun näköisen tilan jossa pellettejä säilyttää. Teknisen tilan koko on noin 2 m3, joten sinne juuri ja juuri mahtuisi kattila. Autotalli nousee vasta ensi tai seuraavana vuonna, joten siihen asti pitäisi kehittää jotain muuta... Tämä siis karsii pellettilämmityksen pois laskelmista.

Vesi-ilmalämpöpumppu olisi hyvinkin kiinnostava, jos hommasta olisi hieman enemmän kokemuksia. Jos olisi tulossa matalaenergiatalo, niin olisin varmasti ottanut vesi-ilmalämpöpumpun. Varmasti tuollainen riittäisi täällä Etelä-Suomessa nytkin, mutta homma on täällä vielä niin alussa, että päädyttiin hieman "järeämpään" ratkaisuun. Toisaalta maalämmön ja vesi-ilmalämpöpumpun hintaerokaan ei ole suuren suuri...

Maalämpö siis on tulossa.

Tarjouksia laitoin noin 2 kuukautta sitten kaikille mahdollisille maalämpöpumppu toimittajille. Kyselin tarjouksia kokonaispaketeista ja erikseen pumpusta, porauksesta ja asennuksesta. Aika monesta paikasta sain vastuksen, mutta suurin osa jätti vastaamatta. Ilmeisesti on maalämpö niin suosittua, ettei kaikkiin kyselyihin tarvitse vastata. Yhdessä paikassa kävin jopa paikan päällä pyytämässä tarjousta, sattui yksi edustajakin olemaan paikkakunnalla...