LVI-suunnitelmien valmistuttua pähkäilimme kovasti pumpun sijoittamisen kanssa. Kuvien valmistuttua huomasin, että tilat tulevat olemaan todella ahtaat... Teknisessä tilassa on neliöitä huimat 2,2 ja sinne pitäisi saada mahtumaan sisäpuolinen sähkökeskus, maalämpöpumppu, iv-kone, jakotukit sekä radon- ja viemäriputkien nousut ja tietysti maalämpöpumpulle tulevat putket. Niiden mahduttaminen samaan tilaan tuntui lähinnä mahdottomalta, varsinkin kun luin maalämpöpumpun ja putkien sijoittelu ohjeen...
Maalämpöpumpun pitää olla 50 mm seinästä, eteen pitää jättää 600 mm vapaata tilaa ja yläpuolelle melkein saman verran. Lisäksi nousujen pitäisi tulla maasta pumpun oikealla puolella (edestä katsottuna) ja etäisyyttä pumppuun pitää olla 120 mm. Näiden ohjeiden kanssa sitten pyörittelin teknisessä tilassa suurin piirtein kaikkea uusiin paikkoihin ja tutkiskelin eri vaihtoehtoja. Mikään vaihtoehto ei tuntunut täyttävän kaikkia ohjeita.

Menimme sitten Helsingin itäkeskuksen ivt centerille katsomaan tulevaa maalämpöpumppuamme ja allekirjoittamaan papereita. Täällä sitten selvisi, että tuon lämpöpumpun voikin asentaa niin päin, että jakotukit jäävät lämpöpumpun eteen, koska ovi on nostettava eikä "perinteisesti" avattava. Tämä sitten helpotti asiaa huomattavasti, onneksi! Alkoi hieman tulla jo epätoivo tämän asian kanssa. Sen verran jouduimme tekemään muutoksia kuviin, että iv-kone siirrettiin pois lämpöpumpun päältä. Erittäin ystävällinen lvi-suunnittelija lupasi tehdä tämän ilman lisälaskua!

Kuvan sijoittelusta lisään myöhemmin...