Olisi kiva, jos joku puolueeton taho tekisi joka-miehen-oppaan maalämpöön. Helpottaisi valintaa huomattavasti.

Jokainen saamistamme kokonaispaketti tarjouksista oli erilainen. Tarjouksissa vaihtelivat niin pumppujen tehot, kaivojen syvyydet kuin toimitussisällötkin. Tarjouksien pumppujen tehot olivat toisilla 5 kW ja toisilla 6 kW ja kaivojen syvyydet olivat 100m ja 130m välillä. Kaikista syvin kaivo (tuo 130m) oli tarjouksessa, jossa oli 5 kW pumppu, kun taas paikallinen yrittäjä oli sitä mieltä, että heidän 6 kW pumpulle riittää 100m kaivo. Mistä sitä tietää, että mikä pitäisi valita ja mitä uskoa. Tulee kallis kokeilu, jos talvella huomaa, että ei se 100m kaivo riitäkään...

Suoralta kädeltä hylkäsimme tarjoukset, joissa oli 5 kW pumppu, koska en usko sen riittävän mitenkään. Lisäksi nämä 5 kW pumput ovat saman hintaisia kuin muiden tarjousten 6 kW pumput... Isompi parempi tai jotain. Myös toisen ivt:n pumpuista saadun tarjouksen hylkäsimme, koska hinta ero seuraavaksi kalleimpaan oli yli 1500 €. Tämän jälkeen jäljelle jäivät vaihtoehdot Thermia, Nibe, Carrier ja ivt.

Näistä Nibe on selvästi halvin ja ilmeisesti tästä syystä myös suosituin. Niben lähimmältä edustajalta emme saaneet tarjousta ollenkaan. Kauempaa ollut edustaja antoi tarjouksen hieman hangoitellen ja sanoi puhelimessakin, ettei mielellään lähtisi näin kauas, ellei saataisi jota kuta muuta mukaan. Voisi käydä poraamassa kaivot ja asentamassa pumput samalla keikalla. Koska emme tunne ketään, joka olisi juuri nyt rakentamassa, niin se siitä sitten... Loput tarjoukset olivat aika tasoissa, koska ivt:llä ja Carrierilla (sama pumppu, mutta eri nimi) on 5 vuoden takuu ja Thermialla ei, jäi se myös pois valinnasta. Ivt lopulta voitti valinnan, koska oli halvempi kuin Carrier (oli myös halvempi kuin Thermia), lisäksi toimitussisältö oli laajin ja selkein. Pumpun toimittajana on ivt center, joilta saamani palvelu oli myös parasta näistä kaikista!